Casarecce z salami i serem Provolone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Casarecce

    400 gramów
  • salami Milanese

    200 gramów
  • Ser Provolone

    100 gramów
  • świeże pomidory

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • białe wino

    20 mililitrów
  • starty ser Parmigiano Reggiano

    50 gramów
  • sól do smaku

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę i lekką ją przyrumienić. Dodać salami pokrojone w cienkie paski, mieszać przez kilka minut, a następnie dodać białe wino.
Kiedy wino całkowicie odparuje, dorzucić na patelnię obrane, wypestkowane i pokrojone pomidory. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Pokroić w paski ser Provolone i dodać sosu. Zamieszać energicznie całość i zdjąć z ognia.
W międzyczasie ugotować makaron Casarecce w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Odsączyć makaron, połączyć z sosem przygotowanym jak wyżej, posypać tartym Parmigiano Reggiano i podawać.
Do włoskiego dania wybieram prawdziwie włoski makaron. Dla spójności.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat