Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Casarecce z salami i serem Provolone

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Casarecce 400 gramów
salami Milanese 200 gramów
Ser Provolone 100 gramów
świeże pomidory 400 gramów
cebula 1 sztuka
białe wino 20 mililitrów
starty ser Parmigiano Reggiano 50 gramów
sól do smaku 1

Porada

Do włoskiego dania wybieram prawdziwie włoski makaron. Dla spójności.

Przepis i sposób przygotowania na: Casarecce z salami i serem Provolone

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę i lekką ją przyrumienić. Dodać salami pokrojone w cienkie paski, mieszać przez kilka minut, a następnie dodać białe wino.
Kiedy wino całkowicie odparuje, dorzucić na patelnię obrane, wypestkowane i pokrojone pomidory. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Pokroić w paski ser Provolone i dodać sosu. Zamieszać energicznie całość i zdjąć z ognia.
W międzyczasie ugotować makaron Casarecce w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Odsączyć makaron, połączyć z sosem przygotowanym jak wyżej, posypać tartym Parmigiano Reggiano i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak