Przepis i sposób przygotowania na: Casarecce alla Amatriciana z Pecorino i Guanciale
- 500g Casarecce
- 125g guanciale (w ostateczności pancetta)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- białe, wytrawne wino
- 6-7 dojrzałych pomidorów (poza sezonem 400g z puszki)
- 1 pikantna papryczka
- 100g startego pecorino
Przygotowanie:
Guanciale (stanowi ¼ w stosunku do ilości makaronu) kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie póki nie stanie się przezroczyste, skrapiamy winem, dodajemy pomidory (jeśli świeże – obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki), solimy, mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez kilka minut. Tymczasem w dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron, przekładamy do naczynia, posypujemy serem pecorino i do tego koniecznie czarny pieprz i pikantna papryczka.