Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Casarecce alla Amatriciana z Pecorino i Guanciale

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 500 g
boczek 125 g
oliwa 1 łyżka
wino białe wytrawne 1 szklanka
pomidor 7 sztuk
papryczka chilli 1 sztuka
ser 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Casarecce alla Amatriciana z Pecorino i Guanciale

Składniki:
- 500g Casarecce
- 125g guanciale (w ostateczności pancetta)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- białe, wytrawne wino
- 6-7 dojrzałych pomidorów (poza sezonem 400g z puszki)
- 1 pikantna papryczka
- 100g startego pecorino


Przygotowanie:
Guanciale (stanowi ¼ w stosunku do ilości makaronu) kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie póki nie stanie się przezroczyste, skrapiamy winem, dodajemy pomidory (jeśli świeże – obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki), solimy, mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez kilka minut. Tymczasem w dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron, przekładamy do naczynia, posypujemy serem pecorino i do tego koniecznie czarny pieprz i pikantna papryczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 18.02.2014 14:23
bardzo smacznie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak