Casarecce alla Amatriciana z Pecorino i Guanciale

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    500 g
  • boczek

    125 g
  • oliwa

    1 łyżka
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • pomidor

    7 sztuk
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • ser

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
- 500g Casarecce
- 125g guanciale (w ostateczności pancetta)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- białe, wytrawne wino
- 6-7 dojrzałych pomidorów (poza sezonem 400g z puszki)
- 1 pikantna papryczka
- 100g startego pecorino


Przygotowanie:
Guanciale (stanowi ¼ w stosunku do ilości makaronu) kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie póki nie stanie się przezroczyste, skrapiamy winem, dodajemy pomidory (jeśli świeże – obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki), solimy, mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez kilka minut. Tymczasem w dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron, przekładamy do naczynia, posypujemy serem pecorino i do tego koniecznie czarny pieprz i pikantna papryczka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata3 18.02.2014 14:23
bardzo smacznie się prezentuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat