Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carrot and parship puree wg Buni

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew szt 3
pietruszka szt 3
masło łyzka 1
śmietanka łyżka 2
sól szczypta 1
Pieprz biały mielony Prymat szczypta 1

Przepis i sposób przygotowania na: Carrot and parship puree wg Buni

Kroki postępowania

1
Z fascynacją wygrzebuję podpowiedzi kulinarne z kuchni angielskiej . Zupełnie nie rozumiem czemu jest uznawana za nie smaczną . Mam wrażenie , ze tą opinię zyskała dzięki naszym rodakom pojawiającym sie na Wyspie w pogoni za pracą .Oszczędzają na czym się da , żywią gotowcami z supermarketów - a potem mówią , że to nie jadalne .
Tymczasem domowa kuchnia angielska jest fantastyczna - bazuje na prostych składnikach .Trochę mało jak dla mnie jest w niej przypraw ale przecież zawsze można doprawić po swojemu .
To danie a w zasadzie dodatek do II Dania to sama prostota . Okazuje się , ze nie trzeba koniecznie podawać puree ziemniaczanego - można takie marchewkowo-pietruszkowe . Polecam do dań mięsnych
Krok 1 - Carrot and parship  puree wg Buni foto
2
Marchewki i pietruszki obrać i umyć .
Krok 2 - Carrot and parship  puree wg Buni foto
3
Zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości . Można je pokroić w kawałki - ugotują się szybciej.
Krok 3 - Carrot and parship  puree wg Buni foto
4
Odcedzić .
Krok 4 - Carrot and parship  puree wg Buni foto
5
Zmiksować na puszystą masę w malakserze .
Krok 5 - Carrot and parship  puree wg Buni foto
6
Włożyć do garnuszka dodać masło i śmietankę i ogrzewać by masło się roztopiło , a puree odparowało i uzyskało odpowiednią gęstość . Doprawić szczyptą mielonego białego pieprzu.
Podawać udekorowane natką pietruszki.

* podpowiadam , że w wersji oszczędnej można użyć marchewki i pietruszki ugotowanej w rosole lub wywarze na zupę ( byle był to wywar na kurczaku nie za tłusty )
Krok 6 - Carrot and parship  puree wg Buni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 07.03.2013 18:39
fajne urozmaicenie :) musze pokombinowac i tez zamienic na 'cos' te ziemniaki ;)
Katarzyna/kate1980 17.01.2013 21:43
bardzo fajny pomysł i przepis
Vanilla
Vanilla 06.01.2013 21:01
świetne
Beata61 06.01.2013 18:14
brzmi całkiem smacznie, koniecznie wypróbuję
Kasnaj 06.01.2013 17:53
ładnie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak