Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio owocowe w słodkim sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Owoce

melon gallo 0,5
ananas świeży 0,5
mango 1
kiwi zółte 4
banan 1
awokado 2
pomarańcza 2

Polewa egzotyczna

cukier puder 1/3 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
sok z mango 2 łyżki
sok z pomarańczy 2 łyżki
sok z ananasa 2 łyżki
sok z melona 2 łyżki

Porada

Proponuję zacząć od obierania owoców kwaśnych które nie mają tendencjo do utleniania i zmiany barwy tzn mango i banana zostawiamy na koniec i dodatkowo po pokrojeniu skrapiamy świeżym sokiem z cytryny. SMACZNEGO :)

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio owocowe w słodkim sosie

Kroki postępowania

1
Wszystkie owoce dokładnie myjemy i osuszamy.
obieramy, kroimy jak najcieńsze plasterki, układamy na talerzu warstwami wg. uznania, pomarańcze wykrawamy tak aby uzyskać sam czysty miąższ po przez nacinanie każdej cząstki owoca 2 razy w stronę środka.
Krok 1 - Carpaccio owocowe w słodkim sosie foto
2
Syrop/ polewa: uzyskany przy obróbce sok owocowy mieszamy w naczyniu w ilośći właściwej dla siebie, (ja podlewam po 2 łyżki stołowe z każdego owoca) dodajemy 1/3 szklanki cukru pudru oraz małą łyżeczkę cukru waniliowego, przed podaniem należy zamieszać
Krok 2 - Carpaccio owocowe w słodkim sosie foto
3
Ułożone na talerzach owoce polewamy syropem i wkładamy do zamrażalki na 10 minut
Krok 3 - Carpaccio owocowe w słodkim sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak