Przepis i sposób przygotowania na: Capuccino
Biszkopt:8 jaj,1 1/2 szklanki cukru kryształu, 1 1/2 szklanki mąki pszennej, 2-3 łyżki kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:20 dag kokosu,5 białek,1 szklanka cukru zwykłego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:5 żółtek, 1 kostka masła lub margaryny
cukier waniliowy
3 łyżki mąki zwykłej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
3 dag kawy cappuccino o smaku waniliowym w proszku
Upiec ciemny biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160−180 stopni C. ok. 30−40 min. Następnie po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem, dodać kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.Piec na złoty kolor w temp. 160−180 stopni C przez 30 min.
Masa:
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać budyń oraz kawę, ciągle ucierając.
Przełożenie placka:
Biszkopt ciemny+masa+ciasto kokosowe+ masa+ biszkopt ciemny + polewa