Caponata

Caponata

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 szt
  • seler naciowy

    5 gałązek
  • cebula

    3 szt
  • pomidor pelati

    1 puszka
  • czosnek

    2 ząbki
  • kapary

    1 łyżka
  • rozmaryn

    1 rozmaryn
  • oliwa

    0,25 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • oliwki zielone

    10 dag
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Caponata

Bakłażana pokroić w plastry, a potem w szerokie paski, obficie je posolić i odstawić na 30 minut. Następnie opłukać ja pod bieżącą wodą i osuszyć w papierowym ręczniku. Seler obrać z włókien i drobno pokroić. Cebule obrać i pokroić w plasterki, pomidory z zalewy w kostkę. Pół oliwy rozgrzać w rondlu, usmażyć bakłażana, wyjąć i osączyć. Wlać do rondla resztę oliwy i zrumienić seler, dodać cebule, i stale mieszając, smażyć 3 minuty. Dodać bakłażana, pomidory, rozmaryn, przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać zmiażdżony czosnek, oliwki, kapary, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Podawać na zimno z tostami z bagietki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

05.02.2015 13:35
Całej rodzinie smakowało :-)
05.02.2015 13:29
Mi również się podoba :-)
ronald88 05.09.2011 10:37
super
Anna141
Anna141 17.07.2011 15:31
fajny przepis :)
Pati8 14.01.2011 15:32
moze byc dobre
szajba2 10.01.2011 15:03
dla mnie gdzieś pomiędzy ciekawe a bardzo ciekawe
Barbara55 21.08.2010 15:55
ciekawe
Małgorzata113 24.06.2010 11:31
Bardzo ciekawe.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat