Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni w sosie porowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
cebula 1 sztuka
por 3 cm
śmietana 1/2 szklanki
mleko 1/4 szklanki
pomidory koktajlowe
sól
pieprz
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
mąka 3 łyżki
masło 3 łyżki
ser gouda 30 dag
cannelloni 12 rurek

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni w sosie porowym

Mięso mielone należy doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Smażymy je na patelni. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, lekko solimy i podsmażamy na patelni.
Dodajemy do mięsa. Cebulę mieszamy razem z mięsem mielonym i ewentualnie doprawiamy do smaku. Nadziewamy nim makaron i układamy na blaszce, po dwie warstwy, czyli
sześć rurek na dole i sześć na wierzchu.
Pora bardzo drobno siekamy i podsmażamy na patelni z masłem. Dodajemy mąkę i energicznymi ruchami robimy zasmażkę. Śmietanę mieszamy z mlekiem i przyprawami.
Dodajemy ją do zasmażki na patelni i cały czas mieszamy, aby powstał nam gęsty sos bez grudek. Tak powstałym sosem zalewamy nafaszerowany makaron. Całość obficie obsypujemy
startym na drobnych oczkach serem. Wstawiamy do piekarnika na około 20-30 minut, aż ser się rozpuści, a makaron zmięknie. Gotowe danie dekorujemy połówkami pomidorków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.04.2014 00:29
warto to jeść.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak