Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni w sosie porowym
Dodajemy do mięsa. Cebulę mieszamy razem z mięsem mielonym i ewentualnie doprawiamy do smaku. Nadziewamy nim makaron i układamy na blaszce, po dwie warstwy, czyli
sześć rurek na dole i sześć na wierzchu.
Pora bardzo drobno siekamy i podsmażamy na patelni z masłem. Dodajemy mąkę i energicznymi ruchami robimy zasmażkę. Śmietanę mieszamy z mlekiem i przyprawami.
Dodajemy ją do zasmażki na patelni i cały czas mieszamy, aby powstał nam gęsty sos bez grudek. Tak powstałym sosem zalewamy nafaszerowany makaron. Całość obficie obsypujemy
startym na drobnych oczkach serem. Wstawiamy do piekarnika na około 20-30 minut, aż ser się rozpuści, a makaron zmięknie. Gotowe danie dekorujemy połówkami pomidorków.