Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Burger libański

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

przyprawa Ras el hanout
1,5 łyżeczki
bakłażan
2 plastry
pomidor
4 plastry
bulki do hamburgerow
2 sztuki
uprażone ziarna sezamu
6 łyżeczka
bazylia
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
majeranek
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
sól
2 łyżeczki
Sklep Prymat
oliwa
0,3 szklanki
czosnek
3 ząbki
sok z jednej cytryny
1 sztuka
ciecierzyca
300 gotowana
jagnięcina
300 mielona
oregano
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Burger libański

1.
Za'atar: W moździerzu rozgniatamy sezam z solą, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę, i odstawiamy w chłodnie miejsce.

2.
Tahini: W moździerzu dokładnie rozgniatamy ziarna sezamu z solą i czosnkiem. Dodajemy oliwę i sok z cytryny, odstawiamy.

3.
Hummus: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

4.
Kotlety: Mięso mieszamy z przyprawą Ras el hanout i dokładnie wyrabiamy. Formujemy dwa kotlety, przykrywamy folia i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.

5.
Burgery: Kotlety pieczemy na grillu po 3,5 minuty z każdej strony – w środku powinny być soczyste i lekko różowe. W tym samym czasie podpiekamy bułki i plastry bakłażana. Dolną część bułki smarujemy za’aterm, układamy plastry pomidora, kotlet, humus, plaster bakłażana posmarowany za’atarem. Przykrywamy górą bułki i natychmiast podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 23.04.2014 18:37
ciekawa egzotyka
Grażyna13 22.04.2014 22:18
Ciekawy przepis :)
bartek8585 05.10.2012 19:10
żarcie dla prawdziwego faceta
fictor123 28.09.2012 17:18
muszę spróbować, bo wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak