Buraki wiórki do słoików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    3 kilogram
  • woda

    1 litr
  • ocet 10 %

    3/4 szklanka
  • sól

    1 1/2 łyżka
  • cukier

    3/4 szklanka
  • olej

    125 mililitr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki ręcznie lub w robicie. Starte buraki nałożyć do czystych, wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować. Buraki zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić. Buraki w słoikach pasteryzować przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.

*szklanka 250 ml

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 03.10.2013 15:27
pyszne buraczki
sylwia_mc 03.10.2013 11:41
uwielbiam buraczki
Janina 03.10.2013 10:55
Ja dodaję jeszcze chrzan;)
msmors 03.10.2013 10:50
podobne robię na zimę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat