Buraki marynowane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    40 dkg
  • ocet winny

    1 szklanka
  • wino czerwone wytrawne

    1/4 szklanka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • śliwki suszone

    6 sztuk
  • Goździki całe Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól do smaku

    2 szczypty
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta
  • cukier kryształ

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki umyć, ugotować w łupinach do miękkości.
Wystudzone buraki obrać, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać pokroić w krążki.
Wlać do rondelka wino, ocet, dodać przyprawy, cebulę, zagotować.
Pokrojone buraki ułożyć w słoiczku, dodać śliwki, zalać chłodną zalewą.
Odstawić do lodówki na dobę.
Buraczki można podawać do obiadu albo dodawać do sałatek.
SMACZNEGO!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof15 07.04.2014 18:02
bardzo lubie
Ania84 07.04.2014 17:40
świetny przepis
Beatris 07.04.2014 16:50
Apetyczny dodatek do obiadu.
Noruas 07.04.2014 16:35
super dodatek do obiadu!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat