Buraczkowy sernik

Ewa
Ewa

Buraczkowy sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    300 g
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    150 g
  • jajko

    1
  • miękkie masło

    130 g
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • masa serowo-buraczana

  • zmielony twróg

    500 g
  • miękkie masło

    200 g
  • jajko

    4
  • cukier puder

    250-300 g
  • ekstrakt z wanilii

    2 łyżeczki
  • mąki ziemniaczanej

    2 łyżki
  • mąki pszennej

    1,5 łyżki
  • dekoracja

  • miękkiego masła

    100 g
  • cukru pudru

    5 łyżki
  • ekstrakt z wanilii

    łyżka
  • mleko w proszku

    łyżka
  • szczypta soli

  • puree

    1-2 buraczne
  • puree

    300 z buraków
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Buraczkowy sernik

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczkowy sernik foto
Ciasto- Masło ucieramy z cukrem. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia, kakao i kawę. Do masła z cukrem stopniowo dodajemy składniki suche oraz jajko.
Ciastem wylepiamy tortownicę - średnica 26 cm- wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Podpiekamy w piekarniki, termoobieg, 180 stopni, 15 min.
Krok 2 - Buraczkowy sernik foto
MASA- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, ekstrakt waniliowy. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy ser, żółtka i puree z buraków (buraki gotujemy do miękkości, obieramy i dokładnie blendujemy). Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Całość przelewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut.
Krok 3 - Buraczkowy sernik foto
DEKORACJA:
Masło ucieramy z mlekiem w proszku i cukrem, dodajemy ekstrakt oraz puree. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Wystudzony sernik zdobimy masą, boki smarujemy kremem czekoladowym. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

malaczarna23 26.11.2013 20:41
wygląda bardzo fajnie:) ciekawe jak smakuje
Iwona32 13.11.2013 20:24
uuuu badzo ciezki przepis wymaga duzo czasu
Mniam 07.10.2013 08:05
Przecudny sernik. Muszę też kiedyś coś takiego zrobić. Pomysł rewelacyjny.
ao_12 06.10.2013 21:08
Sernik wygląda rewelacyjnie i pewnie niebo w gębie :)
Małgorzata9 06.10.2013 20:52
takiego jeszcze nie jadłam
patryska76 06.10.2013 16:29
Ciekawy przepis ;) Wygląda świetnie ;p
Ewa 06.10.2013 16:15
Ciasto jest bardzo smaczne- intensywny spód wzmocniony rozpuszczalną kawą idealnie komponuje się ze słodyczą masy serowo-buraczanej. Buraczek jest tylko lekko wyczuwalny w tle, mniej wyczuleni mogą go wcale nie wyczuć. :)
mufinka79 06.10.2013 16:04
Ciekawy przepis, ciekawa jestem smaku, bo wygląda super :)
halina17 06.10.2013 15:55
Ciekawy przepis na sernik , pierwszy raz spotykam się z takim przepisem.
Aleksandra/Olcia 06.10.2013 15:30
a to ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat