Ewa

Buraczkowy sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    300 g
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    150 g
  • jajko

    1
  • miękkie masło

    130 g
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • masa serowo-buraczana

  • zmielony twróg

    500 g
  • miękkie masło

    200 g
  • jajka

    4
  • cukier puder

    250-300 g
  • ekstrakt z wanilii

    2 łyżeczki
  • mąki ziemniaczanej

    2 łyżki
  • mąki pszennej

    1,5 łyżki
  • dekoracja

  • miękkiego masła

    100 g
  • cukru pudru

    5 łyżki
  • ekstrakt z wanilii

    łyżka
  • mleko w proszku

    łyżka
  • szczypta soli

  • puree

    1-2 buraczne
  • puree

    300 z buraków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczkowy sernik foto
Ciasto- Masło ucieramy z cukrem. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia, kakao i kawę. Do masła z cukrem stopniowo dodajemy składniki suche oraz jajko.
Ciastem wylepiamy tortownicę - średnica 26 cm- wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Podpiekamy w piekarniki, termoobieg, 180 stopni, 15 min.
Krok 2 - Buraczkowy sernik foto
MASA- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, ekstrakt waniliowy. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy ser, żółtka i puree z buraków (buraki gotujemy do miękkości, obieramy i dokładnie blendujemy). Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Całość przelewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut.
Krok 3 - Buraczkowy sernik foto
DEKORACJA:
Masło ucieramy z mlekiem w proszku i cukrem, dodajemy ekstrakt oraz puree. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Wystudzony sernik zdobimy masą, boki smarujemy kremem czekoladowym. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 26.11.2013 20:41
wygląda bardzo fajnie:) ciekawe jak smakuje
Iwona32 13.11.2013 20:24
uuuu badzo ciezki przepis wymaga duzo czasu
Mniam 07.10.2013 08:05
Przecudny sernik. Muszę też kiedyś coś takiego zrobić. Pomysł rewelacyjny.
ao_12 06.10.2013 21:08
Sernik wygląda rewelacyjnie i pewnie niebo w gębie :)
Małgorzata9 06.10.2013 20:52
takiego jeszcze nie jadłam
patryska76 06.10.2013 16:29
Ciekawy przepis ;) Wygląda świetnie ;p
Ewa 06.10.2013 16:15
Ciasto jest bardzo smaczne- intensywny spód wzmocniony rozpuszczalną kawą idealnie komponuje się ze słodyczą masy serowo-buraczanej. Buraczek jest tylko lekko wyczuwalny w tle, mniej wyczuleni mogą go wcale nie wyczuć. :)
mufinka79 06.10.2013 16:04
Ciekawy przepis, ciekawa jestem smaku, bo wygląda super :)
halina17 06.10.2013 15:55
Ciekawy przepis na sernik , pierwszy raz spotykam się z takim przepisem.
Aleksandra/Olcia 06.10.2013 15:30
a to ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat