Buraczkowo-śledziowe tartaletki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    250 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • woda

    2-3 łyżki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    3/4 łyżeczki
  • margaryna

    12 dag

SAŁATKA

  • buraczki

    3 upieczone i przestygnięte
  • ogórki kiszone

    4 sztuki
  • groszek konserwowy

    0,5-3/4 szklanki
  • płaty śledziowe

    2 podójne (marynowane w occie)
  • majonez

    2-3 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • granat

    1 owoc
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczkowo-śledziowe tartaletki foto
CIASTO:Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut.
Krok 2 - Buraczkowo-śledziowe tartaletki foto
Schłodzone wykładamy na stolnicę i wałkujemy na gr około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi kawałkami ciasta (kołami) wyklejamy wnętrze foremek. Dno nakłuwamy widelcem.
Tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około 20 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy.
Krok 3 - Buraczkowo-śledziowe tartaletki foto
SAŁATKA:Buraczki, ogórki i rybę kroimy w kostkę. Groszek dokładnie odsączamy. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce. Ziarenka granatu wyjmujemy. Połowę dokładamy do składników sałatki, a połowę pozostawiamy do dekoracji.
Krok 4 - Buraczkowo-śledziowe tartaletki foto
Do przygotowanych składników dodajemy majonez. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Buraczkowo-śledziowe tartaletki foto
Sałatką napełniamy przygotowane tartaletki. Wierzch dekorujemy ziarenkami granatu i natką pietruszki. Podajemy!
Jadwiga/Jaga85
Sałatka śledziowa z buraczkami dość często gości na Bożonarodzeniowym stole. Aby ją urozmaicić dodałam do niej ziarenka granatu! Dodatkowo urozmaiciłam sposób jej podania – z kruchym ciastem smakuje pysznie!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 16.02.2018 10:37
Smakowite i kuszące.;)
Aleksandra/Olcia 18.12.2015 13:11
podkradam 2 sztuki :)
ania2610 18.12.2015 12:23
doskonała propozycja, świetny pomysł!
gosia56 18.12.2015 10:29
super pomysł
Krzysztof15 18.12.2015 09:34
wyglada apetycznie
ben-ka 18.12.2015 09:21
Mnie też się podoba Twój pomysł.
bietka 18.12.2015 08:42
rewelacyjny pomysł :)
Poison1988 18.12.2015 07:57
wyglądają wspaniale :)
Ola1984 18.12.2015 07:21
Pyszna przekąska :) Idealna na święta :)
Ifa 18.12.2015 07:05
Lubię bardzo tarty, Twoja propozycja jest interesująca

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat