Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowa duszona kapusta

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 2 małe sztuki
kapusta biała 1/4 główki
cebula 1/2 sztuki
olej do smażenia
przyprawa uniwersalna do smaku
masło roślinne 2 łyżki
ocet sherry 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowa duszona kapusta

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 10 dkg mrożonych opieniek.
Buraki zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 1 - Buraczkowa duszona kapusta foto
2
Kapustę poszatkować.
Krok 2 - Buraczkowa duszona kapusta foto
3
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Krok 3 - Buraczkowa duszona kapusta foto
4
Do cebuli dodać kapustę i rozmrożone grzyby. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do kapusty z grzybami wlać pół szklanki wody, dodać trochę przyprawy uniwersalnej. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości.
Krok 4 - Buraczkowa duszona kapusta foto
5
Do kapusty z grzybami dodać tarte buraczki i masło roślinne.
Krok 5 - Buraczkowa duszona kapusta foto
6
Wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku cukrem i octem, w razie potrzeby odrobiną soli. Podawać np. jako dodatek do obiadu.
Krok 6 - Buraczkowa duszona kapusta foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 26.04.2014 11:12
wspaniały pomysł !!!!!!!!!!
agnieszka131919 26.04.2014 11:11
na pewno bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak