Buraczki do drugiego dania, do barszczu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki ćwikłowe

    3 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • ocet

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczki do drugiego dania, do barszczu foto
Buraczki oczyszczamy, gotujemy w łupinach około 30 minut.
Krok 2 - Buraczki do drugiego dania, do barszczu foto
Następnie buraczki obieramy.
Krok 3 - Buraczki do drugiego dania, do barszczu foto
Ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ocet zagotowujemy z cukrem i solą. Dodajemy do zalewy starte buraczki i dokładnie mieszamy.
Buraczki podajemy do obiadu. Możemy nimi napełnić słoiki, spasteryzować (około 10 minut) i w zimie wykorzystać do barszczu lub drugiego dania do ziemniaczków i mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milena87 01.10.2013 13:45
na pewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat