Bułki żaby

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3,5 szklanki
  • woda ciepła

    2/3 szklanki
  • szpinak mrożony

    1 szklanka
  • drożdże świeże

    25 g
  • jajko

    1 szt
  • rozpuszczone masło

    50 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • frankfurterki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Utrzeć drożdże z cukrem, dolać wody i odstawić na parę minut. Do miski wsypać mąkę z solą, szpinak, jajko i zaczyn. Wyrobić ręcznie lub mikserem, pod koniec dodając masło. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Następnie formować bułeczki: uformować wałek dwa razy dłuższy niż kiełbaska, na jednym końcu położyć kiełbaskę, a drugim nałożyć od góry. Uformować dwie kuleczki jako oczy i dokleić. Odstawić na 30 minut i upiec.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat