Bułki z wkładką

Bułki z wkładką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    75 g
  • woda

    3 szk
  • cukier

    2 łyżka
  • curry

    1 łyżka
  • przyprawa kucharek

    1 łyżka
  • jajko

    2 szt
  • Farsz:

  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • pieprz

    1/2 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczka
  • chili w proszku

    1/3 łyżeczka
  • serek topiony gouda

    2 szt ( po 100 g )
  • oregano

    3 o smaku oregano
  • parówki cienkie

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
75 g drożdży
3 szk wody
2 łyżki cukru
1 łyżka curry
1 łyżka przyprawy kucharek
2 jajka
Farsz:
5 cienkich parówek wieprzowych
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 duża cebula
3 łyżki oleju o smaku oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki chili w proszku
2 topione serki Gouda
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około 5 minut.
Dodać pokrojone w plasterki parówki i jeszcze chwilę smażyć, doprawić do smaku.
Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie jeszcze raz wyrobić.
Ciasto wałkować na nie za cienki placek.
Wycinać kółka trochę większe od szklanki.
Na jedną bułkę będą dwa kółka.
Na środek krążka położyć kawałek serka i nałożyć po czubatej łyżce farszu.
Przykryć drugim kółkiem, zlepić brzegi i uformować bułeczki.
Tak zrobione bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Zostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować każdą bułkę jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 01.12.2013 14:49
świetne bułeczki,pyszne,przepis bardzo czytelny
treonina 04.01.2013 13:18
świetne!
eduszo 02.03.2012 10:49
Lubie takie buleczki.
Jastinka 23.02.2012 08:51
super
cukiereczek 17.02.2012 09:27
pomysłowe
Anna133 16.02.2012 08:07
zazwyczaj robię takie z francuskiego :)
rjustysia 15.02.2012 15:43
Bardzo ciekawe bułeczki :)
mikrusiak 15.02.2012 13:42
fajowe... BOMBA...!!!! :D
1j1o1l1a1 15.02.2012 12:20
nie dość, że pyszne bułki to jeszcze z dodatkiem :)
Anio?eczek 15.02.2012 12:18
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat