Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z przedziałkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
woda letnia 300 ml
drożdże suche 10 g
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
cukier 1 szczypta
masło 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z przedziałkiem

Wykonanie ciasta na bułki:

Do misy wsypujemy mąkę podgrzewamy wodę ma być ciepła lecz nie gorąca.

Wsypujemy drożdże do ciepłej wody , dodajemy cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży.

W mące robimy dołek i wlewamy drożdże z wodą delikatnie mieszamy.

Rozpuszczamy masło i letnie dodajemy do reszty składników , na końcu wsypujemy sól i wbijamy jajo.

Włączamy mikser końcówka hak i na najmniejszych obrotach koło 10 minut.

Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę , jak słabo rośnie to zostawiamy na dłużej.

Jak powiększy nam się ciasto dwukrotnie znaczy że gotowe .

Ciasto i dzielimy je na 8-10 części .

Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i robimy przedziałek .Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak