Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Bułki świnki

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
500 gram
drożdże
35 gram
mleko
180 mililitr
cukier
70 gram
jajko
2 sztuka
masło
70 gram
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
aromat waniliowy
1 łyżeczka
żółtko surowe
1 sztuka
białko
1 sztuka
marmolada
15 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki świnki

Mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, ubite z cukrem i solą jaja. Wszystko dokładnie wymieszać. Roztopione i letnie masło wlać do reszty składników. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Podrośnięte ciasto odgazować na stolnicy kilkukrotnie je ugniatając. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką koła na buzie, a kieliszkiem kółka na ryjki. Uszka zrobić z małych porcji ciasta. Jedno kółko smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić drugim kółkiem. Białkiem posmarować ryjek i uszki. W ryjku zrobić dwie dziurki. Świnki smarować rozkłóconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Piec w 180-190 stopniach przez około 15-20 minut. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić świnki za pomocą pisaków do dekoracji lub lukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 09.02.2014 09:00
świetne są :)
pawlito 25.12.2013 11:34
fantastycznie wygląda i apetycznie
adam1f 23.02.2013 07:39
dobre
Ela15 30.10.2012 07:54
fajne
Dorian 02.10.2012 10:28
sliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak