Bułki pełnoziarniste

Bułki pełnoziarniste

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bułki

  • mąka pełnoziarnista

    400 gram
  • mąka pszenna typ 650

    100 gram
  • mleko

    200 mililitr
  • woda

    100 mililtr
  • drożdże świeże

    20 gram
  • cukier

    1 1/2 łyżeczka
  • sól

    1 3/4 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    3 łyżka
  • siemię lniane

    25 gram
  • sezam

    25 gram

Dodatkowo

  • mleko

    1 łyżka
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • sezam

    1 łyżka
  • słonecznik łuskany

    1 łyżka
  • pestki dyni

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bułki pełnoziarniste

Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąki wymieszać z solą, sezamem i siemieniem. Do mąki dodać mleko z podrośniętymi drożdżami oraz wodę. Stopniowo wyrabiać ciasto dolewając olej. Ciasto powinno być dobrze wyrobione i z łatwością odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do porośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części (u mnie każda porcja ciasta ważyła 114 g). Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę. Lekko ją spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać wymieszanymi ziarnami. Bułki wstawić do piekarnika (grzałka góra-dół) nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg, aby bułki ładnie się zarumieniły. Bułki studzić na kratce.
Ola1984
Ciasto na bułki można także wyrobić w robicie lub w automacie do wypieku chleba, gdzie może także rosnąć. Do bułek użyłam mąki pełnoziarnistej pszennej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

ania2610 24.04.2015 17:58
tylko schrupać taką bułeczkę :)
Ola1984 24.04.2015 17:56
Na liście nie znalazłam sprecyzowanej mąki pełnoziarnistej. Użyłam mąki pełnoziarnistej pszennej.
Hrabina w kuchni 24.04.2015 15:35
Świetne buły :)
iziona 24.04.2015 14:48
Przepiękne, aż sie człowiek do nich uśmiecha :)
Grazyna0211 24.04.2015 13:12
apetyczne bułeczki
Mniam 24.04.2015 11:58
Takie bułeczki to bym zjadła z przyjemnością. Jeszcze tak apetycznie wyglądają te ziarenka na wierzchu :)
Monika-twin 24.04.2015 11:35
ŁĄdne bułki.
ben-ka 24.04.2015 10:48
Apetyczne bułeczki, takie jak lubię.
Janina 24.04.2015 10:44
Super bułeczki:)
Ewelina1991 24.04.2015 10:10
świetne bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat