Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki orkiszowe z czosnkiem i oliwą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa typ 2000 300 g
mąka orkiszowa biała 300 g
drożdże suche 14 g
sól 1,5 łyżeczki
czosnek ząbki 2-3 szt.
woda ciepła 100 ml
mleko 3,2% 100 ml
oliwa 2 łyżki
cukier puder 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki orkiszowe z czosnkiem i oliwą

Obie mąki połączyć z solą, cukrem pudrem i suchymi drożdżami - dokładnie wymieszać.
Wodę letnią połączyć z ciepłym mlekiem, oliwą oraz wyciśniętym czosnkiem.
Do suchych składników wlać płynną mieszankę i szybko zagnieść ciasto - wstępnie można krótko zmiksować, co ułatwia i przyspiesza zagniatanie.

Ciasto nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do podrośnięcia. Odgazować delikatnie i uformować bułeczki dowolnej wielkości - 10-12 sztuk.
Ułożyć w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż bułeczki urosną.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok. 20-25 minut (grzałka góra + dół). Wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.12.2015 22:08
Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu :)
gosia1988 09.12.2015 19:45
na pewno smaczne
Maridka19 09.12.2015 16:12
Pyszne domowe bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak