Bułki grahamki tradycyjne

Bułki grahamki tradycyjne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szkl.
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    2 szkl.
  • drożdże suche

    7 g
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    300-350 ml
  • olej rzepakowy

    2-3 łyżki
  • mąka pszenna

    do podsypywania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki grahamki tradycyjne foto
Do dużej miski wsypać białą mąkę pszenną i mąkę graham, dodać sól, cukier i suche drożdże - wymieszać dokładnie mikserem.
Krok 2 - Bułki grahamki tradycyjne foto
Dolać wodę i krótko zmiksować do połączenia składników.
Krok 3 - Bułki grahamki tradycyjne foto
Dolać olej i szybciutko zmiksować ostatni raz.
Krok 4 - Bułki grahamki tradycyjne foto
Powstanie dość zwarte rwące się ciasto. Ugnieść je równą warstwą na dnie miski.
Krok 5 - Bułki grahamki tradycyjne foto
Miskę włożyć do sporej reklamówki tworząc nad ciastem kopułę i zakręcić szczelnie pod spodem.
Krok 6 - Bułki grahamki tradycyjne foto
Pozostawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin (ja pozostawiam na noc).
Krok 7 - Bułki grahamki tradycyjne foto
Wyrośnięte ciasto zagniatać kilka minut na blacie podsypanym białą mąką pszenną, aż przestanie się kleić.
Podzielić na 8-9 równych części i uformować bułeczki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8 - Bułki grahamki tradycyjne foto

Włożyć do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 200-220 stopni i piec ok.20-25 minut, aż nabiorą rumianego koloru i będą chrupiące.
Studzić na kratce.

Habibi
Każda z moich bułeczek po upieczeniu ważyła średnio 100g - wyszło mi 8 sztuk.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katerina111 02.03.2021 06:14
Dzień dobry Jak długo muszą wyrastać uformowane bułeczki przed włożeniem do piekarnika? Czy mają podwoić swoją objętość?
Doradca Smaku 02.03.2021 18:54
Witaj, po uformowaniu bułeczek należy je od razu włożyć do piekarnika. Nie trzeba już czekać aż podwoją swoją objętość. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Habibi 19.11.2014 11:08
Bułeczki są bardzo proste do przygotowania, a zarazem smaczne, no i wiemy, że upieczone zdrowo, bez zbędnych spulchniaczy i konserwantów :)
IKrakowianka 15.11.2014 20:19
zdrowe i pyszne!
gosia561 15.11.2014 20:08
muszę takie zrobić bo lubię
turkus3 15.11.2014 20:07
mniam - poproszę o 2 bułeczki na śniadanko :-)
fotoviderek 15.11.2014 18:14
Domowe grahamki uwielbiam :)
Christopher 15.11.2014 18:04
Zdrowe, pyszne bułeczki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat