Przepis i sposób przygotowania na: Bułki grahamki na drożdżach świeżych
Kroki postępowania
Do misy wsypujemy dwa rodzaje mąki pszennej: typ 650 i typ 1850 (czyli graham).
Rozrabiamy drożdże w połowie szklanki ciepłej wody z cukrem i 3 łyżkami mąki pszennej.
Zostawiamy rozrobione drożdże na 15 minut pod ściereczką, po 15 minutach dodajemy do mąk.
Dodajemy pozostałą letnią wodę i sól.
Rozrabiamy ciasto (robotem przez 10-15 minut)
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na dwie godziny.
Ciasto dzielimy na 10 części.
Po 2 godzinach wyrabiamy ciasto i formujemy podłużne bułki, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po godzinie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach.