Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki grahamki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 1850 1/2 kg
woda ciepła 300 ml
drożdże 2,5 dag
oliwa 2 łyżki
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
płatki owsiane 3 łyżki
mleko do posmarowania bułek

Porada

Przepis pochodzi z książki "Seria 100. Potrawy z ciasta drożdżowego".

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki grahamki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody z dwiema łyżkami mąki i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do pozostałej mąki dodać 200 ml ciepłej wody, sól i rozczyn.
Krok 1 - Bułki grahamki foto
2
Połączyć wszystkie składniki i przez 15 minut wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 1 godzinę.
Krok 2 - Bułki grahamki foto
3
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki o równych rozmiarach (ja podzieliłam na 9 części) i uformować kształt bułek, lekko spłaszczając. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć bułki. Odłożyć w ciepłe miejsce, aby jeszcze podrosły (na 30 min.).
Krok 3 - Bułki grahamki foto
4
Na końcu bułki posmarować mlekiem, posypując płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzać do 200°C i piec przez 20 minut. Jeśli zrobimy większe bułki czas pieczenia lekko wydłużyć.
Krok 4 - Bułki grahamki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 16.10.2015 19:33
pyszne domowe pieczywo
Ewa Wojtaszko 16.10.2015 11:24
nie ma,to jak domowe bułeczki :)
adelajda 16.10.2015 10:55
smaczne pieczywo
ben-ka 16.10.2015 09:28
Swojskie bułeczki - pycha !
Mama niejadka 16.10.2015 09:06
Super domowe bułeczki
olkaaa 16.10.2015 07:27
Bardzo fajne.
patryska76 15.10.2015 23:41
znakomite bułeczki!
anemon 15.10.2015 22:29
Bardzo ładnie Ci się upiekły bułeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak