Bułki grahamki

Bułki grahamki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 1850

    1/2 kg
  • woda ciepła

    300 ml
  • drożdże

    2,5 dag
  • oliwa

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • płatki owsiane

    3 łyżki
  • mleko

    do posmarowania bułek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki grahamki foto
Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody z dwiema łyżkami mąki i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do pozostałej mąki dodać 200 ml ciepłej wody, sól i rozczyn.
Krok 2 - Bułki grahamki foto
Połączyć wszystkie składniki i przez 15 minut wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 1 godzinę.
Krok 3 - Bułki grahamki foto
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki o równych rozmiarach (ja podzieliłam na 9 części) i uformować kształt bułek, lekko spłaszczając. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć bułki. Odłożyć w ciepłe miejsce, aby jeszcze podrosły (na 30 min.).
Krok 4 - Bułki grahamki foto
Na końcu bułki posmarować mlekiem, posypując płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzać do 200°C i piec przez 20 minut. Jeśli zrobimy większe bułki czas pieczenia lekko wydłużyć.
Hrabina w kuchni
Przepis pochodzi z książki "Seria 100. Potrawy z ciasta drożdżowego".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 16.10.2015 19:33
pyszne domowe pieczywo
Ewa Wojtaszko 16.10.2015 11:24
nie ma,to jak domowe bułeczki :)
adelajda 16.10.2015 10:55
smaczne pieczywo
ben-ka 16.10.2015 09:28
Swojskie bułeczki - pycha !
Mama niejadka 16.10.2015 09:06
Super domowe bułeczki
olkaaa 16.10.2015 07:27
Bardzo fajne.
patryska76 15.10.2015 23:41
znakomite bułeczki!
anemon 15.10.2015 22:29
Bardzo ładnie Ci się upiekły bułeczki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat