Przepis i sposób przygotowania na: bułki drożdżowe z serem
Żółtka lekko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Roztopić masło.
Do rozczynu drożdżowego dodać żółtka z cukrem, wymieszać. Następnie mieszając stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać ciasto dodając po kilka łyżek masła. Gdy ciasto będzie wyrobione włożyć je do miski, przykryć ściereczką i zostawić znów do podrośnięcia na około 30 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Lepimy bułeczki o średnicy mniej więcej 3-4 cm . Układamy bułeczki w odstępach 2-3 cm. Przykryć ściereczką i ostawić do podrośnięcia (bułeczki powinny zacząć się ze sobą zlepiać). Posmarować wierzch bułeczek białkiem.
Włożyć do nagrzanego do temp. 170 stopni piekarnika i piec około 20 min, aż bułeczki będą rumiane.