Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki drożdżowe z serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
mleko 2 szklanki
żółtko jajek 6
drożdże 60 g
masło 120 g
cukier 16 łyżeczek
cukier waniliowy
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: bułki drożdżowe z serem

Mleko podgrzewamy, dodajemy szczyptę soli i łyżkę cukru. Dodajemy około 1/2 mąki i mieszamy. Wsypujemy rozkruszone drożdże i mieszamy rozgniatając je. Przykryć ściereczką i zostawić aż trochę podrośnie.
Żółtka lekko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Roztopić masło.
Do rozczynu drożdżowego dodać żółtka z cukrem, wymieszać. Następnie mieszając stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać ciasto dodając po kilka łyżek masła. Gdy ciasto będzie wyrobione włożyć je do miski, przykryć ściereczką i zostawić znów do podrośnięcia na około 30 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Lepimy bułeczki o średnicy mniej więcej 3-4 cm . Układamy bułeczki w odstępach 2-3 cm. Przykryć ściereczką i ostawić do podrośnięcia (bułeczki powinny zacząć się ze sobą zlepiać). Posmarować wierzch bułeczek białkiem.
Włożyć do nagrzanego do temp. 170 stopni piekarnika i piec około 20 min, aż bułeczki będą rumiane.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 23.11.2013 16:42
mniam super domowe najlepsze
andrzejek malutki 21.02.2013 18:04
buleczki z serem pycha ale z dzemem jeszcze lepsze !
andrzejek malutki 21.02.2013 18:04
buleczki z serem pycha ale z dzemem jeszcze lepsze !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak