Bułki drożdżowe z pomarańczową nutą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    30 dag
  • cukier puder

    4 łyżki
  • jajko

    3
  • mąka

    600 dag
  • masło

    50 g
  • mleko

    1 szklanka
  • sól

  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • gęsty sok

    3 łyżki
  • aromat pomarańczowy

  • cukier

    3 łyżki
  • twaróg

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki drożdżowe z pomarańczową nutą foto
drożdże zalewam dwoma łyżkami mleka i dodaje odrobinę cukru - odstawiam aż urosną. Masło roztapiam i wlewam do miski. Następnie dodaje jajka(2), cukier, sól, masło, mleko, przesianą mąkę i na koniec urośnięte drożdże. Całość mieszam i odstawiam aż ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 2 - Bułki drożdżowe z pomarańczową nutą foto
W drugiej misce mieszam twaróg z cukrem, sokiem pomarańczowym, jajkiem (1 sztuka)i wlewam kilka kropel aromatu. Z powstałego wyrośniętego ciasta łyżką odrywam sobie kulki i ręką rozpłaszczam pojedyncze sztuki na posypanej mąką stolnicy. Na środeczek nakładam łyżeczką masę twarogową i zaklejam. uklepuję okrągłą bułeczkę i kładę na papierze do pieczenia na blaszce. Piekę w piekarniku w temp 160C przez ok 15 minut.
Krok 3 - Bułki drożdżowe z pomarańczową nutą foto
Wierzch można posmarować rozbełtanym żółtkiem i naciąć bułkę na krzyż (przez upieczeniem).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 10.10.2012 07:09
ale pychota
pacpaw 08.10.2012 19:51
ależ muszą smakować
gosia1988 17.08.2012 19:55
smakowicie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat