Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki drożdżowe z czerwoną i czarną porzeczką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 3 i 1/2 szk
drożdże suche 7 g
mleko 1 szk
jajko 1 szt
cukier 1/2 szk
cukier waniliowy 1 łyżka
olej 1/4 szk
sól 1 szczypta

Nadzienie z porzeczek:

czerwona porzeczka 1 i 1/2 szk
czarna porzeczka 1 i 1/2 szk
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Ponadto

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe z czerwoną i czarną porzeczką

Mąkę wymieszać z drożdżami. Następnie dodać mleko, jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i sól. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i odrywać średniej wielkości kulki. Kulki spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut. Po tym czasie środek ciasta docisnąć dnem szklanki.
Porzeczki oczyścić, delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i napełniać środki
bułek. Piec 12-15 minut w temperaturze 220 stopni.
Po ostudzeniu bułki posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 18.08.2017 08:36
fajne bułeczki na drugie śniadanie lub coś słodkiego do kawki :)
bietka 17.08.2017 15:36
smaczne bułeczki : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak