Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 g
cukier 4 łyżki
jajko 2
mąka 4 szklanki
masło 1/4 kostki
sól
Nadzienie:
jajko
twaróg 1 kostka
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
aromat waniliowy
jabłka 10 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczam w 1-2 łyżce mleka (letniego)z odrobiną cukru i mąki - odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie masło rozpuszczam i studzę a następnie mieszam z cukrem, resztą mleka i jajkami. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól i drożdże. Całość mieszam i odstawiam na godzinkę do urośnięcia. Ostrzegam że ciasto urośnie sporo więc proponuję wybrać większą miskę. W tym czasie serek biały przekładam do miski i mieszam z cukrem pudrem, jajkiem, z cukrem waniliowym. Jabłuszka myję, usuwam pestki i ogonki i kroję na ćwiartki.
Krok 1 - Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie foto
2
Z powstałego ciasta biorę ręką małe porcje i formuję bułeczki - do środka wpycham 2 ćwiartki jabłka. Układam na blaszce na papierze po pieczenia. Taką bułeczkę wgniatam na środeczku łyżką robiąc małe miseczki. W taki dołek wlewam łyżeczką serek. Po bokach układam jeszcze po kawałku jabłek.
Krok 2 - Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie foto
3
Boczki można posmarować roztrzepanym żółtkiem Piekę ok 15-20 minut w temp 160C.
Krok 3 - Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak