Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    20 g
  • cukier

    4 łyżki
  • jajko

    2
  • mąka

    4 szklanki
  • masło

    1/4 kostki
  • sól

  • Nadzienie:

  • jajko

  • twaróg

    1 kostka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • aromat waniliowy

  • jabłka

    10 papierówki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie foto
Drożdże rozpuszczam w 1-2 łyżce mleka (letniego)z odrobiną cukru i mąki - odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie masło rozpuszczam i studzę a następnie mieszam z cukrem, resztą mleka i jajkami. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól i drożdże. Całość mieszam i odstawiam na godzinkę do urośnięcia. Ostrzegam że ciasto urośnie sporo więc proponuję wybrać większą miskę. W tym czasie serek biały przekładam do miski i mieszam z cukrem pudrem, jajkiem, z cukrem waniliowym. Jabłuszka myję, usuwam pestki i ogonki i kroję na ćwiartki.
Krok 2 - Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie foto
Z powstałego ciasta biorę ręką małe porcje i formuję bułeczki - do środka wpycham 2 ćwiartki jabłka. Układam na blaszce na papierze po pieczenia. Taką bułeczkę wgniatam na środeczku łyżką robiąc małe miseczki. W taki dołek wlewam łyżeczką serek. Po bokach układam jeszcze po kawałku jabłek.
Krok 3 - Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie foto
Boczki można posmarować roztrzepanym żółtkiem Piekę ok 15-20 minut w temp 160C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat