Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe "słoneczniki"
Kilkanaście bułek:
Nadzienie:
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w małe cząstki. Wymieszać z cukrem i prażyć na małym ogniu aż do rozpadnięcia, przestudzić.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ).
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy placki na grubość około 1,5 cm. Na środku przy pomocy szklanki robimy wgłębienie, wypełniamy je masą jabłkową. Naokoło nadzienia nożem robimy 1 cm nacięcia. Potem po dwa nacięcia skręcamy do siebie i łączymy. Tak robimy z wszystkimi nacięciami. Gotowe kwiaty za pomocą szerokiej szpatułki delikatnie przenosimy na blaszkę z papierem. Przykrywamy ściereczką aby nie obeschły. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
Ciasto samo w sobie nie jest tak słodkie więc po upieczeniu bułki suto posypujemy cukrem pudrem.