Bułki drożdżowe "słoneczniki"

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Smakiem i wyglądem zachęcą wszystkich wybrednych i niejadków. Świetnie sprawdzają się jako prezent. Gorąco polecam bułeczki z nadzieniem jabłkowym.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    50 dag
  • drożdże

    3 dag
  • cukier

    6.5 dag
  • mleko

    130 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • masło

    5 dag
  • Kardamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki

Nadzienie:

  • jabłko kwaśne

    1 kilogram
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kilkanaście bułek:

Nadzienie:
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w małe cząstki. Wymieszać z cukrem i prażyć na małym ogniu aż do rozpadnięcia, przestudzić.

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ).
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy placki na grubość około 1,5 cm. Na środku przy pomocy szklanki robimy wgłębienie, wypełniamy je masą jabłkową. Naokoło nadzienia nożem robimy 1 cm nacięcia. Potem po dwa nacięcia skręcamy do siebie i łączymy. Tak robimy z wszystkimi nacięciami. Gotowe kwiaty za pomocą szerokiej szpatułki delikatnie przenosimy na blaszkę z papierem. Przykrywamy ściereczką aby nie obeschły. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.

Ciasto samo w sobie nie jest tak słodkie więc po upieczeniu bułki suto posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 16.01.2019 11:09
Bardzo dekoracyjne drożdżówki.
Babeczka35 16.01.2019 06:31
Cudowne są :)
w mojej kuchni 15.01.2019 23:52
apetyczne słoneczka
Basiliana 15.01.2019 21:04
Śliczne bułeczki. Bardzo ciekawy, a przy tym prosty sposób na uatrakcyjnienie wyglądu drożdżówek.
Bożena Matuszczyk 15.01.2019 13:06
Bułeczki wyglądają jak kwiatuszek.Fajny przepis.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat