Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka świąteczna z bakaliami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 12 dag
mleko 1 1/2 szklanki
masło 35 dag
cukier 25 dag
migdały 10 dag/posiekanych
rodzynki 5 dag
skórka pomarańczowa 10 dag
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka świąteczna z bakaliami

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże połączyć z łyżką cukru, dwoma łyżkami mąki, ½ szklanki mleka, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułka świąteczna z bakaliami foto
2
Następnie do rozczynu dodać resztę mąki, mleko, cukier i bakalie. Zarobić ciasto i gdy zacznie odstawać od ręki, wlać rozpuszczone i ostudzone masło i dalej wyrabiać, a gdy ciasto będzie gładkie odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułka świąteczna z bakaliami foto
3
Po czym przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut. Ciasto możemy piec w dwóch wąskich formach lub jednej dużej.
Krok 3 - Bułka świąteczna z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 11.11.2015 20:57
fajny przepis ,zabieram, smaczna musi być ta bułka .wygląda apetycznie
Janina 11.11.2015 19:58
Mój ulubiony wypiek śwąteczny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak