Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka paryska

5.0
(46)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 300 g
mleko ciepłe 80 ml
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
woda letnia 50 ml

Zaczyn

drożdże 20 g
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 20 ml
mąka pszenna 1 łyżka

Porada

Jeśli podczas wyrabiania ciasto okaże się zbyt gęste należy dolać odrobinę wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka paryska

Z drożdży cukru, mąki i mleka robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy do podwojenia objętości, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, kształtujemy podłużną bułkę, smarujemy wodą, nacinamy ukośnie. Pozwalamy aby urosła, następnie pieczemy w temperaturze 180*C do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od piekarnika i trwa 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 18.02.2023 12:58
Zrobilam, jest pyszna! Goraco polecam!
myszka6 18.06.2015 13:20
Smaczna bułka
Czarnula666 10.06.2015 17:56
Pięknie wygląda! Zabieram przepis i niedługo zrobie :)
benka 10.06.2015 15:00
Miło mi, bierzcie przepis i pieczcie, bułka długo jest świeża (choć długo nie poleży)
Ewelina1991 10.06.2015 14:43
wspaniała bułka
iziona 10.06.2015 14:41
Uwielbiam domowe pieczywo, bułeczka wygląda apetycznie
mirosława4 10.06.2015 14:28
bardzo dobra
Kasnaj 10.06.2015 14:26
bardzo apetyczna i taka domowa świetny przepis
Grazyna0211 10.06.2015 14:00
taka apetyczna ta Twoja bułka że aż nabrałam na taką ochoty
marcia7 10.06.2015 13:56
Musze upiec taką domową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak