Bułka drożdżowa z kruszonką.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto.

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • drożdże świeże

    2,5 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    1/3 szklanki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • sól

    1 szczypta

Kruszonka.

  • masło

    2,5 dag
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 łtżka
  • wiórki kokosowe

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzewamy. Z drożdży, łyżeczki cukru i mąki oraz odrobiny mleka robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy pozostałe mleko, cukier i jajka, dodajemy szczyptę soli, wlewamy olej i rozczyn, Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie cisto ponownie zagniatamy, wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny.
Kruszonka.
masło, mąkę, cukier oraz wiórki rozcieramy w palcach, posypujemy babkę i pieczemy w tem. 180 stopni przez 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 09.12.2016 08:40
taką lubię piec :)
gosia56 05.11.2015 09:42
pyszna bułka
Alex_M 24.10.2015 14:12
świetna na podwieczorek :)
anemon 22.10.2015 20:36
Piękne ciasto drożdżowe upiekłaś.
MAR3STA 22.10.2015 17:49
uwielbiam wszystkie bułki i drożdżówki z kruszonką
Grazyna0211 21.10.2015 16:31
apetyczna bułka
ania2610 21.10.2015 15:47
Pychota - uwielbiam ciasta drożdżowe!
Mniam 21.10.2015 10:44
Taka bułka z kruszonką jest bardzo smaczna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat