Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułka drożdżowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
drożdże 3 dkg
mąka 1 kg
sól 1 łyżka
Maku odrobina
kminek

Przepis i sposób przygotowania na: bułka drożdżowa

rozrobić ½ kg mąki z wodą, dodając drożdże. Kiedy rozczyn urośnie, wsypać resztę mąki i sól, dolewać wody i zagnieść dość twarde ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy znowu urośnie, uformować bułkę, wyłożyć na blachę wysypaną mąką, posmarować rozbitym jajkiem i posypać makiem i kminkiem. Wstawić do gorącego piekarnika na godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak