bułka drożdżowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 sztuka
  • drożdże

    3 dkg
  • mąka

    1 kg
  • sól

    1 łyżka
  • Maku odrobina

  • kminek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

rozrobić ½ kg mąki z wodą, dodając drożdże. Kiedy rozczyn urośnie, wsypać resztę mąki i sól, dolewać wody i zagnieść dość twarde ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy znowu urośnie, uformować bułkę, wyłożyć na blachę wysypaną mąką, posmarować rozbitym jajkiem i posypać makiem i kminkiem. Wstawić do gorącego piekarnika na godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat