Przepis i sposób przygotowania na: Bulgur zapiekany w papryce
Paprykę świeżą przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i białe części, zostawiając ogonek.
Paprykę konserwową pokroić w kostkę, groszek i kukurydzę odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na łyżce oleju.
Bulgur wymieszać z pokrojonymi warzywami, dodać podsmażoną cebulę i przyprawić masę. Każdą połówkę papryki wysmarować z wierzchu olejem, napełnić masą z kaszy i warzyw. Pozostała kaszę z warzywami wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego - ja piekłam w dwóch naczyniach. Na kaszy ułożyć nadziane połówki papryki, posmarować po wierzchu olejem. Naczynie przykryć folią aluminiową.
Piec 45 minut w temp. 175 stopni, następnie zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 200 st. i piec jeszcze 15 minut.
Podawać gorące.
Porcja na kolację dl 3 osób.
Smacznego