Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bulgur zapiekany w papryce

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulgur
200 g
papryka czerwona
3 szt
groszek konserwowy
100 g
kukurydza konserwowa
100 g
papryka konserwowa
100 g
cebula
2 szt
czosnek
2-3 ząbki
kolendra mielona
do smaku
Kminek mielony Prymat
do smaku
kurkuma
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bulgur zapiekany w papryce

Bulgur zalać podwójną ilością wrzącej wody, zostawić pod przykryciem.
Paprykę świeżą przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i białe części, zostawiając ogonek.
Paprykę konserwową pokroić w kostkę, groszek i kukurydzę odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na łyżce oleju.
Bulgur wymieszać z pokrojonymi warzywami, dodać podsmażoną cebulę i przyprawić masę. Każdą połówkę papryki wysmarować z wierzchu olejem, napełnić masą z kaszy i warzyw. Pozostała kaszę z warzywami wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego - ja piekłam w dwóch naczyniach. Na kaszy ułożyć nadziane połówki papryki, posmarować po wierzchu olejem. Naczynie przykryć folią aluminiową.
Piec 45 minut w temp. 175 stopni, następnie zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 200 st. i piec jeszcze 15 minut.
Podawać gorące.

Porcja na kolację dl 3 osób.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 18.04.2012 19:12
świetne
mala2021 23.03.2012 11:23
ciekawe
IZABELA29 18.03.2012 08:46
fajne
freekate 17.03.2012 12:09
bulgur to łamane i preparowane ziarna pszenicy, które zalewa się wrzątkiem i nie gotuje, mogą zastąpić ryż lub dowolną kaszę :)
jozefinach 17.03.2012 10:03
co to jest bulgur?
anja3107 16.03.2012 08:57
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak