Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z parówkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 80 dkg
mleko 3/4 szklanki
woda 3/4 szklanki
drożdże 8 dkg
cukier 1 szczypta
olej 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
parówki 12 sztuk
ser żółty 15 dkg
żółtko jajek 1 do posmarowania
ketchup pikantny do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z parówkami

Drożdże połączyć z letnim mlekiem, wodą i cukrem. Wymieszać z mąką olejem i solą. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować. Każdą część podzielić na 8 trójkątów.

Żółty ser pokroić na cienkie, wąskie plasterki i poukładać na cieście. Parówki obrać z osłonek, przeciąć na pół i poukładać na żółtym serze. Pozawijać parówki w ciasto, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec około 40 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu polać ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.10.2017 15:52
o tak do barszczyku są super :)
w mojej kuchni 29.10.2017 09:37
bardzo lubię z barszczykiem do picia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak