Bułeczki z konfiturą z rabarbaru

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka wrocławska

    500 gram
  • drożdże

    4 dkg
  • mleko

    3/4 szklanki
  • jaja

    1 sztuka
  • żółtko jaja

    2 sztuki
  • cukier

    1/3 szklanka
  • masło

    50 gram
  • rabarbar

    1/2 kg
  • cukier

    4 łyzki
  • lukier

  • cukier pude

    1 szklanka
  • cytryna

    1 sztuka
  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki z konfiturą z rabarbaru foto
Rabarbar obieram, myję i kroję. Zasypuję 2 łyżkami cukru, odstawiam na dwie godziny. Następnie na patelni przesmażam lekko. Powstanie fajna konfitura. Do miski dodaję drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewam 3 łyżkami mleka.Odstawiam do wyrośnięcia zaczyn aż drożdże urosną. Później dodaję resztę mąki, mleko letnie, i rozpuszczone masło. Jajka ubijam razem z cukrem i też dodaję do ciasta, oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie formuję małe kulki ciasta i w środek wkładam konfiturę z rabarbaru.
Krok 2 - Bułeczki z konfiturą z rabarbaru foto
Bułeczki odstawiam do wyrośnięcia. Każdą bułkę przed włożeniem do piekarnika smaruje roztrzepanym żółtkiem. Piekę w temp 170 stopni, około 20 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru robię lukier.
Krok 3 - Bułeczki z konfiturą z rabarbaru foto
Po upieczeniu drożdżówki lukruję i posypuję żurawiną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 05.02.2014 10:13
pyszne bułęczki
Danka 03.09.2013 19:41
intrygujący przepis
Malgorzata549 02.09.2013 11:31
rewelacyjny pomysł
Alex_M 26.06.2013 10:13
rewelacyjne drozdzowki!
nogawkuchni 25.06.2013 13:19
Uwielbiam drożdżowe bułeczki,tak ciepło dla serducha mi się kojarzą,tak po domowemu,pychota,Twoje wyglądają przepysznie,a do tego jakie mają oryginalne,smakowite nadzienie i ten lukrowy wierzch,rewelacja dla podniebienia.
mysza75 25.06.2013 11:53
Częstujcie się kto ma ochotę, adelajda bierz i nie pytaj :-)
Habibi 25.06.2013 09:58
uwielbiam rabarbar :) drożdżówki z nim pewnie są pyszne :)
IZABELA29 25.06.2013 09:48
pyszności serwujesz:)
gotujebochce 25.06.2013 09:38
ekstra bułeczki! Chyba idealnie na jagodzianki będą pasować
Janina 25.06.2013 09:33
Pyszne bułeczki, ale jak ładnie udekorowane;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat