Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki w wersji mini

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 330 g
drożdże suche 1 łyżeczka
woda ciepła 65 ml
mleko ciepłe 125 ml
masło 30 g
sól 1/2 łyżeczki
miód płynny 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 szt.

Porada

Bułeczki przed upieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki w wersji mini

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać i połączyć z solą oraz sypkimi drożdżami.
Krok 1 - Bułeczki w wersji mini foto
2
Do mąki dolać ciepłe mleko połączone z ciepłą wodą, miodem, żółtkami i stopionym masłem. Wstępnie zagnieść jednolite ciasto ręcznie lub robotem.
Krok 2 - Bułeczki w wersji mini foto
3
Wyrobić do czasu, aż ciasto przestanie się kleić.
Krok 3 - Bułeczki w wersji mini foto
4
Rozwałkować na ok. 1-2 cm podsypując w razie konieczności mąką.
Krok 4 - Bułeczki w wersji mini foto
5
Okrągłą foremką albo niewielką literatką wycinać kółka i układać (w średnich odstępach) na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Nakryć suchą ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na ok. 20 min.
Krok 5 - Bułeczki w wersji mini foto
6
Upiec na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180-190*C
Ostudzić na kratce.
Krok 6 - Bułeczki w wersji mini foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 03.02.2016 10:08
idealne na sniadanie
Bernadeta1 02.02.2016 19:41
wyglądają pięknie, chętnie bym zjadła na jutrzejsze śniadanie
as28 02.02.2016 15:10
fajne bułeczki
kd045 02.02.2016 14:45
super przepis ;)
2milutka 02.02.2016 13:38
takie lubię
Futka 02.02.2016 11:52
Śliczne i smakowite bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak