Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki razowe z jabłkami
Wersja bez automatu: - Najpierw robimy rozczyn, czyli drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżeczek letniego mleka i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy z 6 łyżek mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wszystkie składniki oprócz roztopionego masła zagniatamy i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy masło. Wyrabiamy aż będzie miękkie, przekładamy do miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Po wyrośnięciu formujemy bułeczki i układamy na blasze. Do każdej bułeczki wtykamy pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy bułeczkę cynamonem. Blachę z bułeczkami przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Blachę z bułkami można postawić na garnku z ugotowaną i parującą wodą, wtedy bułeczki mają cieplutko i bardzo fajnie rosną. 3. Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.