Bułeczki ptysiowe

Bułeczki ptysiowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • woda

    200 ml
  • masło

    12,5 dag
  • jajko

    4 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bułeczki ptysiowe

Wodę zagotować wraz z masłem roślinnym do momentu jego roztopienia się, dodać mąkę pszenną. Masę zagotować ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć, wtedy zdjąć ją z ognia i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie wystudzona, wtedy należy połączyć ją z całymi jajkami i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. Z masy formować małe placuszki( np. łyżką)i piec je w temperaturze 200 stopni do przez około 25- 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

IKrakowianka 22.09.2013 18:28
ślicznie upieczone
KasiaK90 01.03.2012 10:57
ze śmietaną lub kremem byłyby świetne
cooleczka 19.02.2012 11:28
super :)
cooleczka 19.02.2012 11:28
super :)
Allice 15.07.2011 11:46
jakie fajne :)
Magda60 16.06.2011 19:04
polecam
bercik1 10.05.2011 10:13
Lubię je.
AgaS10 07.04.2011 06:42
świetne:)
kielcok1 02.04.2011 14:38
chętnie bym spróbował
gosia47-47 18.02.2011 17:17
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat