Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki pszenno-orkiszowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 szklanka
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 50 g
mąka orkiszowa typ 2000 2 szklanki
mąka tortowa 2,5 szklanki
sól 1 czubata łyżeczka
olej 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pszenno-orkiszowe

Kroki postępowania

1
Wodę z mlekiem podgrzać tak, żeby płyn był ciepły, ale nie gorący. Do płynu dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Bułeczki pszenno-orkiszowe foto
2
Sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Bułeczki pszenno-orkiszowe foto
3
Dodać do nich rozczyn drożdżowy i olej.
Krok 3 - Bułeczki pszenno-orkiszowe foto
4
Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Bułeczki pszenno-orkiszowe foto
5
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Bułeczki odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Bułeczki pszenno-orkiszowe foto
6
Bułeczki piec w 220 stopniach przez ok. 25 minut (aż się ładnie zrumienią).
Krok 6 - Bułeczki pszenno-orkiszowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak