Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki panini
Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki, dodaj ciepłą wodę i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj olej. Teraz wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj masełko czosnkowe. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Osobiście lubię dodatek ziół prowansalskich. Masło ma wtedy smak czosnkowo-ziołowy. Trochę ziół można dodać też do ciasta na bułeczki, będą bardziej aromatyczne. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Bułeczki jeszcze ciepłe przekrawamy na pół i smarujemy masełkiem. Ciepłe z masełkiem są przepyszne! Jak ktoś lubi z dodatkiem soli, polecam sól ziołową.