Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
0,5 kilograma -
olej
2 łyżeczki -
cukier
2 łyżeczki -
woda
1 szklanka -
masło
100 gramów -
czosnek
3-4 ząbki -
drożdże
50 gramów
Przepis i sposób przygotowania Bułeczki panini
Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki, dodaj ciepłą wodę i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj olej. Teraz wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj masełko czosnkowe. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Osobiście lubię dodatek ziół prowansalskich. Masło ma wtedy smak czosnkowo-ziołowy. Trochę ziół można dodać też do ciasta na bułeczki, będą bardziej aromatyczne. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Bułeczki jeszcze ciepłe przekrawamy na pół i smarujemy masełkiem. Ciepłe z masełkiem są przepyszne! Jak ktoś lubi z dodatkiem soli, polecam sól ziołową.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się