Bułeczki panini

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kilograma
  • olej

    2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • woda

    1 szklanka
  • masło

    100 gramów
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • drożdże

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki, dodaj ciepłą wodę i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj olej. Teraz wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj masełko czosnkowe. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Osobiście lubię dodatek ziół prowansalskich. Masło ma wtedy smak czosnkowo-ziołowy. Trochę ziół można dodać też do ciasta na bułeczki, będą bardziej aromatyczne. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Bułeczki jeszcze ciepłe przekrawamy na pół i smarujemy masełkiem. Ciepłe z  masełkiem są przepyszne! Jak ktoś lubi z dodatkiem soli, polecam sól ziołową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 14.06.2010 08:11
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat