Bułeczki panini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    o,5 kg
  • olej

    2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • woda

    0,5 szkalnki
  • masło

    0,5 kostki
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • drożdże

    0.5 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłą wodę i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj olej. Teraz wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj masełko czosnkowe. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Osobiście lubię dodatek ziół prowansalskich.Masło ma wtedy smak czosnkowo-ziołowy. Trochę ziól można dodać też do ciasta na bułeczki,będą bardziej aromatyczne.
Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i pieczemy ok.10 -15 min w tem. 180 st.
Bułeczki jeszcze ciepłe przekrawamy na pól i smarujemy masełkiem.Ciepłe z rozstapiającym się masełkiem są przepyszne! Jak ktoś lubi z dodatkie msoli ,polecam sól ziołową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 14.06.2010 08:11
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat