Bułeczki nadziane w czapeczkach cynamonowych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna tortowa

    400 g
  • drożdże świeże

    30 g
  • jajo M

  • cukier

    3,5 łyżki
  • mleko

    125 ml
  • woda

    3 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • szczypta soli

  • cukier

    łyżka
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    łyżeczka
  • masło

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, kopiastą łyżkę mąki oraz podgrzane do 40 stopni mleko, wymieszać. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać rozczyn, jajo, wodę, olej, szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać delikatnie cynamonem. Z wyrośniętego ciasta formować placki, w środek włożyć kopiastą łyżeczkę dżemu, dokładnie zakleić brzegi. Układać w formie w odstępach 1-2cm. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem waniliowym oraz z łyżeczką cynamonu. Posmarować wierzch bułeczek oraz posypać je cukrem. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez 25-30 minut. Wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 03.06.2013 08:41
:) Te zachcianki na szczęście są w zasięgu moich możliwości ;) Najlepiej użyć gęstego dżemu i dobrze skleić bułeczki, aby środek nie wypływał.
Ewa104 01.06.2013 20:26
Z wisienkami pyszota! Widzę,że rozpieszczasz rodzinkę.Czyżbyś miała zachcianki? To normalne.
Ania321 31.05.2013 17:32
pyszności :)
Noruas 31.05.2013 16:33
pychota, świetne są takie nadziane :)
cukiereczek 31.05.2013 15:16
puszyste wspaniałe
marcia7 31.05.2013 14:12
rewelacyjne na drugie śniadanie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat