Bułeczki maślane z rodzynkami i żurawiną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    600 g
  • mleko

    250 ml
  • masło

    50 g
  • jajko

    2 duże
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • cukier

    4-5 łyżek
  • drożdże

    20-25 g
  • sól

    duża szczypta
  • rodzynki

    1-2 łyżki
  • kruszonka

  • cukier

    60 g
  • mąka pszenna

    60 g
  • masło

    60 g
  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić razem z łyżką cukru i łyżką mąki 5 dag mąki w ciepłym mleku.
Pozostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże ruszą i zaczną rosnąć.
Do wyrośniętego zaczynu dodać opakowanie cukru waniliowego, sól, pozostały cukier, resztę mąki, roztrzepane jajka i wyrobić sprężyste ciasto.
Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło, rodzynki oraz żurawinę.
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

W międzyczasie rozetrzeć mąkę, cukier i masło na kruszonkę.
Z wyrośniętego ciasta uformować zgrabne bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia - najlepiej robić to już na blaszce.
Kiedy bułeczki ładnie wyrosną, posmarować je jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką.
Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175*C i piec 25-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 18.08.2012 20:18
pycha!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat