Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
600 g -
mleko
250 ml -
masło
50 g -
jajko
2 duże -
cukier waniliowy
1 op. -
cukier
4-5 łyżek -
drożdże
20-25 g -
sól
duża szczypta -
rodzynki
1-2 łyżki -
kruszonka
-
cukier
60 g -
mąka pszenna
60 g -
masło
60 g -
żurawina
Przepis i sposób przygotowania Bułeczki maślane z rodzynkami i żurawiną
Pozostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże ruszą i zaczną rosnąć.
Do wyrośniętego zaczynu dodać opakowanie cukru waniliowego, sól, pozostały cukier, resztę mąki, roztrzepane jajka i wyrobić sprężyste ciasto.
Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło, rodzynki oraz żurawinę.
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
W międzyczasie rozetrzeć mąkę, cukier i masło na kruszonkę.
Z wyrośniętego ciasta uformować zgrabne bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia - najlepiej robić to już na blaszce.
Kiedy bułeczki ładnie wyrosną, posmarować je jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką.
Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175*C i piec 25-30 minut.
Komentarze (1)