bułeczki maślane

bułeczki maślane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • masło

    20 dkg
  • cukier

    20 dkg
  • mleko

    1,5 szkl
  • jajko

    4 szt
  • żółtka

    4 szt
  • drożdże

    4 dkg
  • sól

  • skórka cyutrynowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn, a gdy wyrośnie dodać cukier, ubite (z odrobiną soli) na parze jajka, wanilię lub skórkę, resztę mąki. mleka a na końcu sklarowane masło, po czym wyrobić wszystko starannie, aż ciasto odstanie od ręki. Po wyrośnięciu formować małe bułeczki, a gdy podrosną posmarować jajkiem i upiec w niezbyt gorącym piecu. Przed wstawieniem do pieca można posypać kruszonką, która zagniatamy z 5 dkg mąki, 3 dkg masła i 20 dkg cukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zawadka

05.05.2011 14:42
godne polecenia

Małgorzata72

04.05.2011 19:22
uwielbiam, polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat