Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki jogurtowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże suche 10 g
jogurt naturalny 200 ml
woda 100 ml
miód płynny 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
mąka pszenna 460 g
jajko 1

Porada

Przepis znalazłam na sprawdzonakuchnia.pl

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki jogurtowe

Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do większej miski, a następnie zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Z ciasta formujemy dość długi wałek lub prostokąt o wymiarach 60 cm na 8 cm. Wyrobiony wałek z ciasta podsypujemy mąką. Następnie ostrym nożem odcinamy zgrabne bułeczki.

Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia (lub silikonową matę). Układamy na niej bułeczki, które przykrywamy ściereczką. Blachę z bułkami odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce również na około 30-40 minut.

Po wyrośnięciu bułeczki pieczemy 12 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Przed pieczeniem wsypujemy szklankę lodu na dno piekarnika. Studzimy na kratce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 20.11.2015 08:47
Bardzo fajne bułeczki :)
jola91 19.11.2015 21:21
Bułeczki doskonałe ;)
Aleksandra/Olcia 19.11.2015 13:06
ale pulchniutkie .
Wacław 19.11.2015 12:21
bardzo apetyczne :-)
RenataZ-et 19.11.2015 10:27
pomysł na idealne śniadanie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak