Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
370 gram
cukier kryształ
70 gram
drożdże
7 gram
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
mleko ciepłe
100 ml
jajko
4 sztuka
masło
150 gram
śliwki
12 sztuk
mąka
50 gram
margaryna
25 gram
cukier
30 gram
cynamon
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

ILOŚĆ: 12 bułeczek
Do miseczki przesiewamy mąkę (370g), dodajemy cukier (70g), drożdże, sól, mleko, jajka (3szt). Wszystkie składniki łączymy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 10 min. ). Wyrobione ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1-1,5 godz. do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy placki i w środek wkładamy dwie połówki śliwek. Ciasto dokładnie zlepiamy kształtując okrągłe bułeczki. Wkładamy do wysmarowanej masłem tortownicy ( śr. 27 cm ) i wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Bułeczki wkładamy łączeniami do dołu. Zostawiamy w formie na ok. 1-1,5 godz. do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
W małym garnuszku roztapiamy margarynę na kruszonkę i dodajemy cukier, a po chwili mąkę razem z cynamonem. Odstawiamy z ognia i mieszamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy do wystudzenia.
Wrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 30 min. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

deeesireee94
deeesireee94 06.10.2012 14:44
Pychotka .! :)
Roksana1 19.09.2012 21:08
mniam:)
Agnieszka91 19.09.2012 14:23
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak