Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z masłem orzechowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 gram
drożdże 30 gram
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
mleko 1 szklanka
masło lub margaryna 0,5 kostki
sól 1 szczypta
masło orzechowe 0,5 słoika
płatki migdałowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z masłem orzechowym

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy - dodajemy rozkruszone drożdże , łyżeczkę cukru i mąki. Mieszamy składniki. Odstawiamy na 15 minut aby drożdże urosły.
Krok 1 - Bułeczki drożdżowe z masłem orzechowym foto
3
Do miski przesiewamy mąkę . Następnie dodajemy jajka, roztopione masło lub margarynę, cukier i szczyptę soli.
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe z masłem orzechowym foto
4
Następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto.
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe z masłem orzechowym foto
5
Ciasto pozostawimy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe z masłem orzechowym foto
6
Z ciasta odrywamy kawałki - formujemy z nich bułeczki- do środka wkładając masło orzechowe.
Krok 5 - Bułeczki drożdżowe z masłem orzechowym foto
7
Bułeczki układamy na blaszce wysmarowanej olejem. Każdą bułeczkę posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
Krok 6 - Bułeczki drożdżowe z masłem orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 30.07.2014 07:17
Moje smaki :)
Paolcia 29.07.2014 21:58
już się w nich zakochałam :)
misia53 29.07.2014 21:48
znakomicie wyglądają
engie23 29.07.2014 21:36
wyglądają apetycznie
kasiaw 29.07.2014 21:30
wyglądają znakomicie aż chce się spróbować
as28 29.07.2014 21:24
fajne i smaczne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak