Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z kruszonką
Drożdże rozcieramy z odrobiną soli i 1 łyżeczką cukru.
Do drożdży dodajemy 5 łyżek ciepłego mleka i 3 łyżki mąki – mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do dużej miski dajemy ( musimy pamiętać, ze wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojowa ) 4 szkl. mąki, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/3 szkl. cukru i wyrośnięty rozczyn oraz rozpuszczone 10 dkg margaryny – wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoja objętość.
Następnie wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i ponownie wyrabiamy. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( w odstępach).
Jajko rozbijamy, dodajemy do niego 3 łyżki mleka – roztrzepujemy. Jajkiem smarujemy bułeczki.
Kruszonka:
Margarynę(10dkg) rozpuszczamy, studzimy dodajemy do niej 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru i mąkę- mieszamy ( w razie potrzeby dosypujemy mąkę ) mają nam wyjść sypkie grudki.
Kruszonką posypujemy bułeczki.
Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni ok 15-20 minut.
Smacznego!!!