Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
mleko 1 szkl
drożdże 4 dkg
cukier 1/3 szkl
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jajko 2 szt
margaryna 10 dkg
sól szczypta
margaryna 10 dkg
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukru 2 łyżki
mąka 5-6 łyżek
jajko 1 szt
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z odrobiną soli i 1 łyżeczką cukru.

Do drożdży dodajemy 5 łyżek ciepłego mleka i 3 łyżki mąki – mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do dużej miski dajemy ( musimy pamiętać, ze wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojowa ) 4 szkl. mąki, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/3 szkl. cukru i wyrośnięty rozczyn oraz rozpuszczone 10 dkg margaryny – wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoja objętość.

Następnie wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i ponownie wyrabiamy. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( w odstępach).

Jajko rozbijamy, dodajemy do niego 3 łyżki mleka – roztrzepujemy. Jajkiem smarujemy bułeczki.

Kruszonka:

Margarynę(10dkg) rozpuszczamy, studzimy dodajemy do niej 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru i mąkę- mieszamy ( w razie potrzeby dosypujemy mąkę ) mają nam wyjść sypkie grudki.

Kruszonką posypujemy bułeczki.

Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni ok 15-20 minut.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 19.02.2014 18:10
Wyglądają przepysznie!
Aleksandra/Olcia 15.02.2014 19:19
super bułeczki
Wiesława1 10.02.2014 07:52
poproszę jedna
Ania321 09.02.2014 23:13
Chętnie zjadłabym choć jedną :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak