Bułeczki drożdżowe z dżemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • drożdże

    15 g
  • masło

    60 g
  • mleko

    1/4 l
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki drożdżowe z dżemem foto
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami letniego mleka,oraz szczyptą cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce,aby drożdże zaczęły chodzić. Mleko podgrzewamy razem z masłem i pozostałym cukrem - aby masło i cukier się rozpuściły. Zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. Kiedy lekko przestygnie mieszamy mleko z jajkami ( 1 całe i jedno żółtko) i dodajemy do mąki. Wyrabiamy starannie na gładkie ciasto. Odstawiamy na jakieś 2 godzinki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe z dżemem foto
Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra. Smarujemy rozwałkowane ciasto dżemem, zawijamy jak roladę. Wałek ten kroimy na kawałki długości około 3 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między bułeczkami odstępy, bo jeszcze urosną. Smarujemy rozbełtanym białkiem.
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe z dżemem foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe z dżemem foto
PO wyjęciu z piekarnika opcjonalnie możemy je polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewasylwia 27.11.2011 12:29
zjadłabym taka
ziutula 27.11.2011 00:36
zjadłabym na śniadanie.....ale nie mam tej drożdżóweczki...
suzana 26.11.2011 23:30
bardzo fajne
Lotar 26.11.2011 23:20
pyszne :)
Ewa6274879 26.11.2011 20:43
smakowite drożdżóweczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat