bułeczki drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • masło

    2 łyżki
  • jajka

    3 sztuki
  • żółtka

    3 sztuki
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    6 łyżki
  • skórka z cytryny

  • mleko

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże, mleko, cukier i trochę mąki rozczynić na 2 godziny. Resztę mąki, tłuszcz i jaja dodać do rozczynu, wymięsić dobrze i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrobić małe bułeczki. Wysmarować jajkiem, posypać makiem lub cukrem waniliowym. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku, aby szybko się zrumieniły.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat