Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
drożdże 5 dag
masło 10 dag
mleko 1,5 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
skórka z cytryny otarta

Porada

Bułeczki są pyszne same, ale możemy je również posmarować ulubionymi powidłami.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe

Rozczyn: do miseczki wlewamy 1 szklankę podgrzanego mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki - lekko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, cukier i roztrzepane jajo. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn, stopione (letnie) masło, pozostałe (letnie) mleko oraz cukier wanilinowy i skórkę otartą z 1 cytryny. Ciasto wyrabiamy, aby odchodziło od ręki (można w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki), nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy kule i układamy je na nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszce. Z tej porcji wychodzi 14-15 sztuk (w zależności od wielkości). Czekamy jeszcze 10 minut i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach C. Pomimo, iż lepimy kule - bułki często wychodzą kwadratowe, ale w tym ich urok. Są pyszne, wprost rozpływają się w ustach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.11.2014 08:02
Fajniutkie i puszyste :)
wwwiolka 04.11.2014 14:02
Bardzo fajny przepis.
Ewelina1991 04.11.2014 13:31
super bułeczki
Czyki 04.11.2014 13:02
Uwielbiam takie bułeczki :)
gosia561 04.11.2014 12:57
przepyszne drugie śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak