Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe
Ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, cukier i roztrzepane jajo. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn, stopione (letnie) masło, pozostałe (letnie) mleko oraz cukier wanilinowy i skórkę otartą z 1 cytryny. Ciasto wyrabiamy, aby odchodziło od ręki (można w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki), nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy kule i układamy je na nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszce. Z tej porcji wychodzi 14-15 sztuk (w zależności od wielkości). Czekamy jeszcze 10 minut i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach C. Pomimo, iż lepimy kule - bułki często wychodzą kwadratowe, ale w tym ich urok. Są pyszne, wprost rozpływają się w ustach.